Kognitive kommunikationsvanskeligheder
Årsag
Forskellige skader i hjernen kan være årsag til kognitive vanskeligheder fx problemer med opmærksomhed, hukommelse, organisering, informationsbearbejdning, problemløsning og styringsfunktioner. Disse kognitive vanskeligheder kan komme til udtryk i kommunikationen – det kalder vi kognitive kommunikationsvanskeligheder.
Kendetegn
Kognitive kommunikationsvanskeligheder viser sig som problemer med:
- at lytte
- at holde den røde tråd og strukturere det man vil sige
- turtagning
- at læse
- at skrive
- kropssprog
- øjenkontakt
- stemmeføring
Vanskelighederne er forskellige fra person til person og kan være påvirket af mange faktorer fx følelser, samtalepartnere, personens baggrund og kommunikationsbehov.
Hvad kan du selv gøre?
Fold alle ud
Hvad kan omgivelserne gøre?
Du kan hjælpe personen med kognitive kommunikationsvanskeligheder ved at lære at ændre og tilpasse din egen kommunikation, så personen kan kommunikere så effektivt som muligt.
Når en person rammes af en hjerneskade, rammes familie og omgangskreds også. Det kan betyde, at parterne må redefinere deres roller og genopbygge en ny identitet.
Indsatser fra CSV
Fold alle ud
Undervisning
Talepædagogen kan hjælpe personen med hjerneskade med at blive mere aktiv i samtaler, blive bedre til at forstå det, der siges mellem linjerne, udtrykke synspunkter og meninger, træffe beslutninger og vise hvem han/hun er.
Vi tager udgangspunkt i personens egne erfaringer, talepædagogens observationer og udsagn fra omgivelserne fx pårørende og evt. personale (fx plejepersonale, ergoterapeut, fysioterapeut og / eller neuropsykolog).
Vi tilrettelægger indsatsen med afsæt i kommunikationen i personens hverdagsliv og arbejder bl.a. med samtalepartnertræning, selv-coaching, selvregulering og metakognitive strategier. Indsatsen er individuelt tilrettelagt og har fokus på social deltagelse.
Formålet med undervisningen
Formålet med indsatsen er at reducere de negative effekter af kommunikationsvanskeligheder og fremme livskvaliteten hos personen med hjerneskade og dennes kommunikationspartnere.
Vi arbejder med at nedsætte kommunikationsstress og blive bedre til at metre sin livssituation og få det bedre med sig selv ved fx. at kunne:
- vejlede andre i hvad de skal gøre i kommunikationen
- opnå accept fra omgivelserne
- lave venskaber
- efterkomme krav fra skole, uddannelse, arbejde eller andre fællesskaber