Header menu

Svagsynsoptik

Hvad kan CSV gøre for dig?

Vi tilbyder samtale og undersøgelse hos vores specialoptiker, som sammen med dig undersøger, hvordan din synsnedsættelse påvirker din hverdag. Undersøgelsen vil danne basis for planlægningen af det videre forløb og er med til at pege på, hvilke synshjælpemidler der vil være gode for dig.

Vores specialoptiker/synskonsulent kan bl.a. tilbyde:

  • Samtale vedrørende øjensygdommen og den konkrete synsnedsættelse
  • Rådgivning i forhold til de forandringer synsnedsættelsen medfører i dagligdagen
  • Afprøvning af hjælpemidler (fx briller, lupper, læseskærme, svagsynstelefon mv.)

Hvad er svagsynsoptik?

Der findes mange årsager til svagsynethed, hvor de mest almindelige er AMD, Diabetisk øjensygdom, Grøn Stær og blodpropper i øjet. Nogle kan behandles medicinsk eller gennem operation, og andre kan man ikke gøre noget ved. Grå stær kan også give nedsat syn, men er almindeligvis nem at bortoperere. Fælles for disse sygdomme er, at de ødelægger dele af nethinden, så synsevnen nedsættes. Typisk har man brug for at ting bliver gjort større, for bedre at kunne se dem – dette kan svagsynsoptik hjælpe med. Svagsynsoptik vil typisk være:

Kikkertbriller

Når du skal have forstørret ting, der er langt væk (mere end en armslængde), kan du benytte en form for kikkert. En håndholdt kikkert kan være til et eller to øjne og sættes op foran øjnene ved behov. Du kan også få en kikkert fastmonteret på din brille. Dette kan være en god løsning til fjernsynet eller til mobility.

Lupbriller

Forstørrelse når ting er tæt på (indenfor 40 cm eller kortere) får du ved at bruge en form for lup. En håndlup er nem at have med sig rundt i og ude af huset, når du skal se små detaljer. Du kan også få en lup i form af en meget stærk læsebrille (mere end +4,0D i læsetillæg). Denne er bedst til stillesiddende arbejde, såsom at læse avisen eller en bog. Lupbriller giver ofte en meget kort læseafstand, hvilket øger behovet for kraftig belysning til at læse med.

Når kikkerbriller eller lupbriller ikke er tilstrækkeligt, har du brug for tekniske hjælpemidler.

Filterbriller er en type af svagsynsoptik, du kan få brug for, hvis din øjensygdom er forbundet med lysoverfølsomhed.

 


Hvad kan du selv gøre?

Der findes en række svagsynsoptikere, der er særligt uddannede til at lave mere krævende brilleløsninger. Du finder en svagsynsoptiker nær dig på listen her. Disse optikere er også bekendt med bevillingspraksis og hjælper dig med at søge tilskud, hvis du er berettiget.

https://ojenforeningen.dk/svagsynsoptiker-kobenhavn