Header menu

Ménières sygdom

Hvad kan CSV gøre for dig?

Til dig med Ménières sygdom, tilbyder vi en hørepædagogisk udredning af de gener, du oplever som følge af sygdommen samt evt. undervisning, der har fokus på at sætte dig i stand til at leve med generne.

Hvis du henvender dig med tinnitus og/eller lydfølsomhed som din primære gene, vil du i første omgang blive henvist til introduktionskursus med information og hjælp til selvhjælp.


Hvad er Menieres sygdom?

Ménières sygdom er en ubalance i væskerne i det indre øre. De primære symptomer er svimmelhedsanfald, tinnitus og høretab. Det er en sjælden sygdom, og årsagen er endnu ikke klarlagt. Diagnosen stilles på baggrund af symptomerne og udelukkelse af andre sygdomme.

Hvis du har Ménières sygdom, vil du ofte opleve svimmelhedsanfaldene som det største problem. Måske oplever du kvalme eller kaster ligefrem op og føler dig nødsaget til at holde sengen under anfaldene.

Ved Ménières sygdom er der oftest kun høretab på det ene øre, og det er mest de dybe toner, du får vanskeligere ved at høre.

Sygdommens forløb er uforudsigeligt, men måske vil du opleve, at symptomerne bliver mindre generende med alderen.


Hvad kan du selv gøre?

Hvis du har Ménières sygdom, kan du med fordel træne din balance – på den måde ruster du dig bedre til at klare eftervirkningerne af svimmelhedsanfaldene. Du kan benytte alle muligheder i din dagligdag til at træne balancen: tag dit tøj på stående, rejs dig uden støtte, øv dig i at gå på trapper eller på ujævne underlag, stå på ét ben når du børster tænder … kun fantasien sætter grænser for, hvordan du kan opnå bedre balance! Du kan også få gode råd hos en fysioterapeut eller i et træningscenter.

Du bør undgå stress, da dette har en forstærkende effekt på dine symptomer. Bekymring for din situation er også en slags stress, så prøv om du kan lægge bekymringen lidt fra dig.

Når du er generet af tinnitus, kan det hjælpe dig at bruge behagelig lyd til at flytte fokus fra tinnitus – det kan fx være naturlyde eller meditativ musik, der kan hentes ned fra nettet enten til download eller via en app.