Header menu

Dysartri

Hvad kan CSV gøre for dig?

Vi tilbyder dig undervisning, som har til formål at forbedre din tale og din kommunikation. Selve undervisningen kan både være rettet mod at bedre dine dysartriske symptomer og mod, hvordan du bedst kommunikerer. Det kan fx være, at ét af dine symptomer er utydelig udtale, og at du, ved at tale langsommere, opnår en bedre udtale, og at det derved bliver lettere at kommunikere. 

I undervisningen vil du sammen med en logopæd finde frem til øvelser, der er relevante for dig og de mål, du sætter dig. Det kan fx være specifikke øvelser i artikulation, øvelse i koordination af vejrtrækning og tale, stemmeøvelser og kommunikationsøvelser. Hvis du har Parkinsons sygdom, og dit primære symptom er nedsat stemmekraft, kan du læse mere om LSVT-metoden, som du vil blive undervist efter.

Undervisningen foregår primært som eneundervisning eller på små hold på CSV. Hjemmeundervisning forekommer i sjældne tilfælde.


Hvad er dysiartri?

Dysartri er en motorisk taleforstyrrelse. Du kan have svært ved at styre og bevæge de muskler og organer, der bruges, når du taler – fx åndedrætsmuskler, strube, tunge, læber, kæbe og gane.

Symptomerne kan være mange, men de områder af talen, der kan være påvirkede, er vejrtrækning, stemme, udtale, sprogmelodien, og talens klang. Du vil højst sandsynlig have flere af disse symptomer.

Årsagen til dysartri er en skade eller sygdom i hjernen og/eller i nerverne, der går ud til taleorganerne. Du kan have lammelser, svaghed eller problemer med at koordinere de muskler, du bruger, når du taler. Sygdomme, der kan forårsage dysartri, er fx apopleksi (blodprop eller blødning i hjernen), Parkinsons sygdom, Spasticitet og andre neurologiske sygdomme. Nogle gange forekommer dysartri sammen med afasi, især efter en blodprop eller blødning i hjernen.


Hvad kan du selv gøre?

Det er vigtigt, at du bliver ved med at tale, selvom du har fået dysartri, for ligesom resten af kroppen har taleorganerne godt af at blive brugt.

Taleråd til dysartriramte

  • Hav øjenkontakt med den, du taler med.
  • Tal langsomt.
  • Hold pauser.
  • Tal i korte sætninger.
  • Tal i rolige omgivelser (undgå baggrundsstøj).
  • Lav tydelige mundbevægelser.
  • Skriv, hvad du vil sige, hvis du ikke bliver forstået.
  • Sig et ord ad gangen.
  • Brug kun de vigtigste ord.
  • Acceptér at du indimellem er træt og har brug for at hvile

Før du starter i et undervisningsforløb hos os, kan du tænke over hvilke mål, du gerne vil opnå i forhold til din tale og kommunikation. Du er selv med til at sætte retningen for forløbet..