Københavns Kommunes logo

Ménières sygdom

Ménières sygdom er en ubalance i væskerne i det indre øre. De primære symptomer er svimmelhedsanfald, tinnitus og høretab.

Årsag

Ménières sygdom er en sjælden sygdom, og årsagen er endnu ikke klarlagt. Diagnosen stilles på baggrund af symptomerne og udelukkelse af andre sygdomme.

Kendetegn

Hvis man har Ménière, vil man ofte opleve svimmelhedsanfaldene som det største problem. Nogle med Ménière oplever kvalme eller kaster ligefrem op og føler trang til at blive i sengen under anfaldene.

Ved Ménière er der oftest kun høretab på det ene øre, og det er mest de dybe toner, man får vanskeligere ved at høre.

Sygdommens forløb er uforudsigeligt, men symptomerne kan opleves som mindre generende med alderen.

Hvad kan du selv gøre?

Træn din balance

Hvis du har Ménières sygdom, kan du med fordel træne din balance. På den måde ruster du dig bedre til at klare eftervirkningerne af svimmelhedsanfaldene. Du kan benytte alle muligheder i din dagligdag til at træne balancen:

  • Tag dit tøj på stående.
  • Rejs dig uden støtte.
  • Øv dig i at gå på trapper eller på ujævne underlag.
  • Stå på ét ben når du børster tænder.

Kun fantasien sætter grænser for, hvordan du kan opnå bedre balance! Få flere gode råd hos en fysioterapeut eller i et træningscenter.

Undgå stress

Du bør undgå stress, da dette har en forstærkende effekt på dine symptomer. Bekymring for din situation er også en slags stress, så prøv om du kan lægge bekymringen lidt fra dig.

Brug lydstimulering

Når du er generet af tinnitus, kan det hjælpe dig at bruge behagelig lyd til at flytte fokus fra tinnitus – det kan fx være naturlyde eller meditativ musik, der kan findes på nettet eller på apps.

Indsatser fra CSV.

Udredning og undervisning

Vi kan tilbyde en hørepædagogisk udredning af de gener, du oplever som følge af  Ménières sygdom. Hvis vi finder det relevant, udbyder vi undervisning, der har fokus på at sætte dig i stand til at leve med generne.

Hvis du henvender dig med tinnitus og/eller lydfølsomhed som din primære gene, vil du i første omgang blive henvist til introduktionskursus med information og hjælp til selvhjælp.